Wijsheid leer je niet van anderen, maar ligt verborgen in onze eigen ervaring. Het is de kunst het te ontdekken. 

(Socrates)

 

Hypnotherapie Bergschenhoek

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij je je denken even kunt loslaten. Hierdoor ben je beter in staat te voelen en waarnemen wat goed voor je is en kan je ontdekken wat je behoeften zijn. Hypnotherapie gebruikt hypnose (trance) therapeutisch bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. Tijdens de trance leer je op een andere manier naar jezelf te kijken en te luisteren. Onbewuste gevoelens en overtuigingen komen in beeld. Hierdoor kunnen nieuwe inzichten ontstaan, die je probleem helpen oplossen of bijdragen aan het verwezenlijken van je doelen. Met hypnotherapie staat de cliënt centraal. Als cliënt behoud je altijd volledig de controle en regie over jezelf. Gedurende mijn opleiding heb ik veel methoden geleerd. Ik maak nauwkeurig een keuze welke technieken ik inzet passend bij de betreffende persoon en de hulpvraag. Daarbij vind ik het prettig om in de ruimte te werken, in beweging te zijn. Zodat er een interactieve samenwerking ontstaat. 

 

Hieronder beschrijf ik een aantal hypnotherapeutische technieken/methoden waarmee ik in mijn praktijk vaak werk:

 

Trance

In het dagelijkse leven zijn we geregeld in trance. Denk aan een autorit van A naar B waarbij je opeens denkt: “Ben ik hier al?”. Die periode daarvoor was je in trance. Geconcentreerd op de weg maar met je gevoel en gedachten naar binnen gekeerd. Prikkels van buitenaf werden even wat meer geweerd. Trance is een toestand van geconcentreerde aandacht. Tijdens de hypnotherapeutische trance ben je met je volle aandacht en met al je zintuigen naar binnen gericht. Op deze manier kom je dichter bij je onbewuste. In trance bij een hypnotherapeut behoudt de cliënt altijd de controle over zichzelf. Men is bewust in trance. Het basisprincipe van hypnotherapie is dat het onbewuste te allen tijde weet wat goed voor je is. In trance staat de cliënt beter in contact met zijn/haar onbewuste. Hierdoor is de cliënt beter in staat naar zijn/haar gevoel te luisteren en krijgt bovendien meer inzicht. Het onbewuste krijgt meer de regie. 

 

Regressie

Regressie biedt de mogelijkheid om in je beleving terug te keren naar momenten in je leven waarop strategieën zijn ontwikkeld om overeind te blijven. Het doel van regressie is: inzicht geven in de onderliggende problematiek en de oorsprong daarvan, verwerking van een trauma of loslaten van belemmerende overtuigingen. Een actieve manier van regressie is werken met een persoonlijke tijdlijn met daarop verleden, heden en toekomst. Je kunt daarop vanuit een huidig probleem bewegen naar een eerdere of toekomstige periode of gebeurtenis in je leven die in verband staat met het huidige probleem.

 

Werken met delen

Wat ik prettig vind is om in de ruimte te werken, in beweging te zijn. Dat kan uitstekend met werken met delen. Hierbij wordt gewerkt met meerdere persoonlijkheidsdelen van de cliënt met als doel deze delen beter in balans te brengen.

 

Visualisaties

Een visualisatie of geleide fantasie is een mooie manier om jezelf te ontdekken, om meer zelfvertrouwen te krijgen en om oude gewoontes los te laten. Onze verbeelding heeft een sterke invloed op onze fysiek, mentaal en emotioneel welbevinden. Ik maak op de persoon gerichte visualisaties waardoor ze gericht werken. Meestal geef ik de visualisatie mee naar huis, zodat je deze thuis herhaaldelijk kan blijven beluisteren en het goed kan beklijven.