PDS therapie, Prikkelbare Darm Syndoom

 

PDS therapie Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel bekend als spastische darm of IBS, is een veel voorkomende kwaal. Zo’n 10% van de Nederlanders heeft last van PDS klachten. Heb jij hier ook last van? Heb je vaak buikpijn, een opgeblazen gevoel, obstipatie en/of diarree?  Deze klachten kunnen enorm van invloed zijn op je dagelijks leven. Wil je hier verandering in aanbrengen en weer normaal kunnen functioneren? Dan is PDS therapie wellicht iets voor jou.

 

Wat is PDS?

Het maag-darm kanaal is een uiterst gevoelig orgaan. Gevoelig voor prikkels vanuit voeding, spanning en emoties. Iedereen heeft wel eens buikpijn of diarree gehad vlak voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen. Mensen met PDS hebben prikkelbare darmen en hierdoor een overgevoelig maag-darm kanaal. Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Zoals een familiaire aanleg, dieet, een doorgemaakte buikgriep, maar ook karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk. Bij inwendig onderzoek worden er echter geen afwijkingen gevonden. Medicijnen en dieetadviezen helpen vaak onvoldoende. “U moet er maar mee leren leven,” is soms het devies.

 

Wat is PDS therapie?

PDS therapie, ook wel ‘Darm Management bij PDS’ genoemd is gebaseerd op hypnotherapie en wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast. Om in aanmerking te komen voor PDS therapie is het van belang dat de diagnose PDS is gesteld door een arts. PDS therapie bestaat uit een behandelprogramma dat helpt je klachten aan te pakken en weer een normaal leven te leiden. Het programma bestaat uit een intakegesprek en zes tot dertien vervolgconsulten. Tijdens de intake bespreken we de klachten en bepalen we wat je doel is. Om het effect van de behandeling optimaal te laten zijn, krijg je oefeningen mee naar huis. Dit zijn met name lichamelijke oefeningen en visualisaties. Het is dus belangrijk om gemotiveerd en actief aan de slag te gaan. Samen kunnen we er alles aan doen om je klachten te doen laten afnemen. De meeste mensen ervaren door de behandeling een sterke vermindering van de klachten of de klachten verdwijnen helemaal. Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt de effectieve werking van PDS therapie. PDS therapie wordt door meerdere partijen aanbevolen:

 

De PDS belangenvereniging

 

 

 

 

 

Maag, Darm en Lever artsen

 

 

 

De maag- darm lever stichting

 

 

 

 

 

 

Heb je vragen, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken voor een intakegesprek neem dan contact met me op.